2010-12-29

OHL i PBG o przyszłości HBP

Większościowy akcjonariusz Hydrobudowy Polska – PBG – podpisał 28 grudnia umowę uzupełniającą do zawartego we wrześniu porozumienia o współpracy kapitałowej z hiszpańską grupą OHL. Strony potwierdziły zamiar zawarcia transakcji, w wyniku której OHL Construccion Internacional nabędzie od PBG 51% akcji Hydrobudowy Polska za 431 mln zł oraz 50,1% akcji Aprivii za 75 mln zł.

Plany te zostały zaprezentowane przedstawicielom rynku kapitałowego w środę, 29 grudnia, podczas wideokonferencji Warszawa – Madryt. Gospodarzami spotkania byli:
– obecni w Madrycie:
Juan-Miguel Villar Mir, prezes Obrascon Huarte Lain, Jerzy Wiśniewski, prezes PBG, i Franciso Marin, prezes OHL Construccion Internacional,
– oraz obecni w Warszawie:
Przemysław Szkudlarczyk, wiceprezes PBG, Jerzy Ciechanowski, prezes Hydrobudowy Polska, i Tomasz Sikora, prezes Aprivii.

Intencją OHL i PBG jest, aby transakcja została sfinalizowana w I kwartale przyszłego roku. Jak zapowiedział prezes Villar Mir, w pierwszych dniach przyszłego roku strona hiszpańska przekaże PBG projekt umowy, licząc, że jej ostateczny kształt zostanie wypracowany do końca stycznia. Kolejnym etapem będzie uzyskanie odpowiednich pozwoleń od urzędu antymonopolowego (UOKiK).

Sama transakcja zostanie natomiast przeprowadzona kilkuetapowo. W pierwszej kolejności OHL przejmie cały 63-procentowy pakiet akcji Hydrobudowy Polska należący obecnie do PBG. Następnie hiszpańska firma ogłosi publiczne wezwanie na akcje HBP w ilości umożliwiającej jej zwiększenie zaangażowania do 66%, po czym odsprzeda PBG „nadwyżkę” (różnicę między 66% a docelowym udziałem 51%). Intencją obecnego większościowego akcjonariusza Hydrobudowy Polska jest natomiast późniejsze zwiększenie udziału w akcjonariacie HBP do 20-25%.

Z uwagi na to, że Aprivia nie jest spółką notowaną na GPW, przejęcie przez OHL większościowego pakietu nie jest obwarowane dodatkowymi przepisami dotyczącymi rynku kapitałowego (np. w kwestii ogłoszenia wezwania).

Szefowie OHL i PBG zadeklarowali, że będą zgodnie dążyć do zacieśniania współpracy między grupami, w tym do dalszego rozwoju Hydrobudowy Polska i Aprivii, które mogą stać się wehikułem do ekspansji nie tylko w Polsce, lecz również na rynkach zagranicznych.

Zapraszamy do obejrzenia transmisji ze środowej wideokonferencji, która będzie wkrótce dostępna na stronach internetowych PBG (www.pbg-sa.pl) i OHL (www.ohl.es).

***

Grupa OHL to czołowa hiszpańska grupa budowlana, działająca obecnie w 25 krajach na pięciu kontynentach. Jej działalność skupiona jest w pięciu obszarach: budownictwo krajowe (Hiszpania), budownictwo zagraniczne, koncesje (infrastruktura), budownictwo przemysłowe oraz nieruchomości.
Skonsolidowane przychody grupy OHL w 2009 roku sięgnęły niemal 4,4 mld euro, a zysk netto blisko 166 mln euro. Największy udział w przychodach miał segment budownictwa zagranicznego – OHL Construccion Internacional – ponad 1,8 mld euro, czyli 36% przychodów ogółem. Największe zyski przynosi natomiast działalność koncesyjna (operatorska) – OHL Concesiones – prawie 456 mln euro EBITDA, czyli 61% łącznego wyniku za 2009 rok.
W pierwszych trzech kwartałach 2010 roku grupa OHL zanotowała znaczący wzrost wyników finansowych, w porównaniu z tym samym okresem 2009 roku. Skonsolidowane obroty przekroczyły 3,34 mld euro (o 7% więcej niż rok wcześniej), EBITDA sięgnęła 656 mln euro (+34%), a wynik netto prawie 121 mln euro (+20%).