2009-08-01

Kolejna umowa na budowę kanalizacji w Rybniku

30 lipca HYDROBUDOWA POLSKA S.A. podpisała z  Miastem Rybnik umowę pn. „Budowa kanalizacji w dzielnicach Ligota-Ligocka Kuźnia, Gotartowice i Boguszowice Stare w Rybniku –  dokończenie robót”.

Umowa opiewa na kwotę 5 363 391,61 euro brutto.

W imieniu HYDROBUDOWY POLSKA S.A. umowę podpisali : Edward Kasprzak i Jarosław Dusiło, Wiceprezesi Zarządu HYDROBUDOWY POLSKA S.A. Miasto reprezentował prezydent Rybnika, Adam Fudali.

Zakres rzeczowy kontraktu obejmuje budowę ok. 4 km kanalizacji grawitacyjnej, ok. 0,2 km kanalizacji tłocznej oraz usunięcie usterek z 11 przepompowni i 9 zbiorników retencyjnych. Zakres prac obejmuje również sprawdzenie ułożonych rurociągów i studni, demontaż nieprawidłowo ułożonych rurociągów i obiektów sieciowych oraz roboty rozbiórkowe i odtworzeniowe nawierzchni w miejscach gdzie była budowana sieć.

Rozpoczęcie robót planowane jest na sierpień br., natomiast zakończenie prac powinno nastąpić w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia.

Umowa wchodzi w zakres Projektu ISPA/FS 2001/PL/16/P/PE/025 „Budowa systemu kanalizacji sanitarnej w Rybniku”, który swoim zasięgiem obejmuje budowę kanalizacji sanitarnej w 17 dzielnicach miasta oraz w dwóch gminach Gaszowice i Jejkowice.

Projekt obejmuje powstanie 540 km kanalizacji sanitarnej oraz 68 przepompowni ścieków. Do chwili obecnej zostało wybudowanych około 536 km kanalizacji sanitarnej.

Foto: U.M. Rybnik