2009-02-12

HYDROBUDOWA POLSKA w II etapie przetargu na budowę Stadionu Narodowego

Wśród sześciu konsorcjów, które nadal walczyć będą o realizację II etapu budowy Stadionu Narodowego w Warszawie, znalazła się HYDROBUDOWA POLSKA S.A.

Oficjalnie zakwalifikowane konsorcja to:
1. niemiecko-polskie konsorcjum Max Boegl i Budimex DromexSA,
2. niemiecko polskie konsorcjum Eiffage Budownictwo Mitex SA, Strabag sp. z o.o. i Bauglsellschaft Walter HellmichGmbH,
3. niemiecko - austriacko-polskie konsorcjum Alpine Bau Deutchland AG, Alpine Construction Polska sp. z o.o., HYDROBUDOWA POLSKA SA i PBG SA,
4. olsko-greckie konsorcjum firm: Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Pol-Aqua SA, J7P Avax i Mostostal Warszawa SA,
5. irlandzko-polskie konsorcjum: John Sisk & Son Ltd iHenpolsp.zo.o.,
6. konsorcjum portugalskich firm i ich polskich spółek: MSF Moniz da Maia, Serra & Fortunato Empreiteiros SA.

Budować Stadion Narodowy chciało osiem konsorcjów. Centrum wykluczyło dwóch oferentów: hiszpańską Dragados i Mostostal Export, który startował w parze z chińską firmą China Metallurgical Group Corporation. Uznano, że nie spełniły one warunków przetargu. Wszystkie pozostałe spełniają wymogi, czyli mają doświadczenie w budowie stadionów.

W piątek 13 lutego 2009 roku konsorcja zostaną zaproszone do składania ofert, na co będą miały 40 dni.

Obiekt na 55 tys. miejsc ma być gotowy 30 czerwca 2011 r.