2008-12-16

HYDROBUDOWA POLSKA S.A. rozbuduje stadion w Poznaniu

W dniu 15 grudnia 2008 roku Konsorcjum na czele z HYDROBUDOWĄ POLSKA S.A. oraz partnerami  ALPINE BAU DEUTSCHLAND AG z Berlina,  ALPINE BAU GmbH z Austrii, ALPINE Construction Polska Sp. z o.o. z Krakowa, „AK-BUD KURANT Spółka jawna”, PBG S.A. podpisało umowę na rozbudowę Stadionu Miejskiego przy ul. Bułgarskiej 5/7 w Poznaniu.

W ramach umowy Konsorcjum zmodernizuje Stadion Miejski w Poznaniu tak, aby spełniał wymogi stawiane przez UEFA stadionom klasy Elite, na których możliwe jest rozgrywanie meczów piłki nożnej w ramach Mistrzostw Europy EURO 2012.
Projektowany jest stadion z zadaszonymi trybunami, pełną infrastrukturą oraz zapleczem
handlowo- usługowym i socjalno- technicznym.
Projekt obejmuje budowę dwóch trybun żelbetowych nr I i nr III wraz z zadaszeniem jako uzupełnienie dla istniejących trybun nr II i nr IV a także wykonanie instalacji elektrycznych i sanitarnych  w zakresie I i III trybuny wraz z łącznikami, zadaszeniem i infrastrukturą towarzyszącą oraz adaptacji II i IV trybuny.

Wartość zawartej umowy wynosi: 398 400 000,00 zł netto

Stadion ma być gotowy w terminie 17 miesięcy od daty zawarcia umowy, nie później jednak niż do dnia 31 maja 2010 roku przy czym zakończenie konstrukcji żelbetowej powinno nastąpić w ciągi 10 miesięcy od daty zawarcia umowy.

Stadion Miejski w Poznaniu będzie jednym z największych stadionów w Polsce. Będzie miał 46.676 miejsc, natomiast na mecze Euro 2012 w Poznaniu będzie miał 41 018 miejsc .